Eerste in Nederland: 3D Vision met Sick ScanningRuler

Breadcrumbs

Als eerste in Nederland maakt Z-tech gebruik van de Sick ScanningRuler. Het is een geheel nieuw high-end 3D vision systeem, dat robots in staat stelt om delen, die willekeurig in kratten of op pallets liggen, op te kunnen pakken.

Positie product niet nauwkeurig en constant

In de applicatie van Z-tech gaat het om het oppakken van velgen van een pallet. Omdat de velgen in het middelste gat (diameter 40mm) worden opgepakt is een nauwkeurige positiebepaling van de op te pakken velg noodzakelijk. De velgen kunnen verschillende afmetingen hebben en worden bovendien handmatig gestapeld op een pallet. Dit bij elkaar maakt dat de positie van een velg op de pallet niet nauwkeurig en constant is. Na proefnemingen met diverse 3D vision systemen zijn we uitgekomen bij de Sick ScanningRuler.

Breadcrumbs

sickscanner 9103
sickscanner 9090
sickscanner 9088

Breadcrumbs

Werking van de Sick scanningRuler

De ScanningRuler meet de 3D-vorm en 2D intensiteit van (niet bewegende) delen met behulp van een laser driehoeksmeting. De interne roterende spiegel beweegt de laserlijn (sweep) over de onderdelen. Het resultaat van elke sweep is een geijkte 3D puntenwolk, conform de oppervlakte van de onderdelen in het scanbereik. Elke punt in de wolk heeft een x,y,z coördinaat en een intensiteitwaarde. Deze data wordt naar een PC gestuurd, waar het verder verwerkt wordt. De data wordt vergeleken met produktinformatie in de vorm van 3D step files. In combinatie met robot- en grijperinformatie resulteert dit in de robotcoördinaten voor de oppakpositie. Met de Sick ScanningRuler kunnen moeilijke handelingen, zoals het automatisch oppakken van onderdelen die random op een pallet liggen, geautomatiseerd worden.

Wij gaan iedere uitdaging aan

We houden van uitdagingen en zijn nieuwsgierig naar uw vraag of probleem.