Technische uitdaging: Handling van glasbuizen

Breadcrumbs

Eind vorig jaar heeft Z-tech een aanvraag gekregen van een bekende Nederlandse elektronica producent om de handling van glasbuizen te automatiseren. Het betreffen glasbuizen die met name in de automotive industrie (xenon lampen) en de medische industrie worden toegepast. Diameters varieren van 8 tot 40 mm. Lengtes van 400 mm tot 2.100 mm.

Handling betreft twee aspecten

Buizen worden vanaf de productieoven opgepakt en in een cassette geplaatst. Vervolgens worden deze cassettes in een speciale installatie geplaatst zodat de buizen de juiste nabehandeling ondergaan. Na de behandeling worden de buizen weer uit de casettes gehaald en in 'stookrekken' geplaatst. De stookrekken worden in ovens geplaatst om de buizen de juiste hardheid te geven.

De handling betreft dus twee aspecten:

  1. Het plaatsen van buizen vanaf de ovens in cassettes
  2. Het leegpakken van de cassettes en plaatsen van de buizen in stookrekken.

Daarnaast worden er nog buizen direct vanuit de cassettes in dozen geplaatst.

Breadcrumbs

glasbuizen 8248
glasbuizen 20160426 135153

Breadcrumbs


Uitdaging door zeer breekbaar product

Omdat het zeer breekbare producten zijn, was de oplossing niet voor de hand liggend en ging deze met de nodige technische uitdagingen gepaard. Door de grote variatie in productdiameters en lengtes was duidelijk, dat de handling met een robot plaats diende te vinden.

Hoge productiesnelheden en korte cyclustijden

Het toe te passen grijpersysteem was echter minder voor de hand liggend en daarom heeft Z-tech eerst een feasability studie uitgevoerd. Door hoge productiesnelheden en navenant korte cyclustijden bleek het niet mogelijk om alle buizen per stuk vast te pakken. Er moest een grijpersysteem ontwikkeld worden, dat in staat is om meerdere buizen tegelijkertijd vast te pakken.

Oplossing is hoog volume vacuümsysteem

Er is uiteindelijk een oplossing gevonden, waarbij de kleinere diameters buizen meervoudig vastgepakt worden met behulp van een hoog volume vacuumsysteem. Het contactoppervlak tussen grijper en product is van hardweefel gemaakt. Bij de grotere diameters buizen worden de buizen enkelstuks verwerkt. Bij het uitnemen van de buizen uit de cassettes wordt eerst de bovenste laag buizen in de cassette gescand met een ultrasoon sensor (hoogtemeting). Deze informatie wordt opgeslagen in de robotbesturing en bepaald de oppakpositie. Met dit systeem heeft de fabrikant zijn productiekosten kunnen verlagen.

Wij gaan iedere uitdaging aan

We houden van uitdagingen en zijn nieuwsgierig naar uw vraag of probleem.